ידועים בציבור

ידועים בציבור

לא כל בני זוג בישראל המקיימים חיים משותפים הם גם בעל ואישה. רבים אינם נישאים כדת, אך מנהלים חיי זוגיות לכל דבר ועניין. אלו הם "הידועים בציבור" והם יכולים להיות זוגות שהחליטו שלא להינשא מתוך החלטה ספציפית (למשל, התנגדות למוסד הנישואין או פרק ב'), זוגות מנועי חיתון (כמו כהן וגרושה), זוגות חד מיניים, זוגות בני דת שונה, וכדומה.

תהיה הסיבה אשר תהיה, ידועים בציבור המקיימים חיי משפחה ומשק בית משותף, מקיימים ביניהם גם משטר של חובות וזכויות, בין אם לפי הפסיקה, ובין אם לפי הוראות חוק ספציפיות. יתרה מזו, בשנים האחרונות התופעה מתרחבת ועמה גם הפסיקה והחקיקה.

הגדרת ידועים בציבור

ברור שלא כל בני זוג החיים ביחד, ואפילו תחת אותה קורת גג, בהכרח יהיו במעמד של "ידועים בציבור", וגם להיפך. זוגות רבים אינם מודעים לכך, שעל אף שהם סבורים שלזוגיות באורח שהם מנהלים אין הרבה משמעות משפטית, הם עשויים/עלולים בבוא היום להיחשב במעמד של ידועים בציבור, ולתבוע/להיתבע, בהתאם לכך.

הגדרת הידועים בציבור אינה פשוטה כלל. על הטוען להיותו ידוע בציבור להביא הוכחות מהותיות לצורך הוכחת סטטוס זה. כפועל יוצא, גורר עניין לא וודאי זה מאבקים לא קלים, הן בקרב בני זוג אשר חיו יחד וניהלו משק בית משותף, והן במסגרת סכסוכי ירושה.

זכויותיהם וחובותיהם של ידועים בציבור

בני זוג אשר מוכרים כידועים בציבור מקיימים ביניהם חובות וזכויות. מעבר לעניינים הנוגעים לילדי הצדדים (ששם הזכויות והחובות לגבי משמורת ומזונות אינן נובעות מקיומו של "מעמד הקשר הזוגי"), יש לידועים בציבור חובות וזכויות בנושאים רכושיים.

לדוגמה, ממש כבני זוג נשואים, כאשר בני זוג ידועים בציבור מחליטים להיפרד, יכולה לעלות דרישה לחלוקת הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים. הדברים נכונים גם לגבי ירושה כאשר הידועים בציבור יורשים את בן/בת זוגם בפטירתו/ה, כמו כל אלמן או אלמנה. אין זה מפתיע שתיקים רבים העוסקים בידועים בציבור הם סכסוכי ירושה המתנהלים בין אחד הצדדים לבין קרובי משפחתו של הצד השני.

ייצוג ידועים בציבור

כעורכת דין בעלת ניסיון של כ-15 שנה בדיני משפחה, ייצגתי לאורך השנים לא מעט תיקים שבמרכזם ידועים בציבור. בין אם מדובר בסכסוך ישיר בין בני הזוג ובין אם במחלוקות מול צדדים שלישיים (כגון יורשים, קרנות פנסיה, חברות ביטוח, רשויות וכדומה).

ברור לי שגם לבני זוג ידועים בציבור יש זכויות וחובות. החברה בישראל משתנה לבלי היכר, ומוסד הידועים בציבור איננו נדיר (בלשון המעטה). עם זאת, מנגד, אני מודעת לכך שלא כל חיים משותפים מקימים בהכרח משטר שיתופי ומשפטי לגבי רכוש וזכויות.

בכל תיק מסוג זה אני בוחנת לעומק ולרוחב את נסיבות חייהם המשותפים של בני הזוג, ומשווה אותן אל הפסיקה העדכנית והרלבנטית ביותר.

שימו לב – על מנת למנוע חוסר וודאות ובכדי לחסוך מאבקים משפטיים מיותרים ויקרים, אני ממליצה מאד לבני זוג אשר בחרו, מכל סיבה שלא תהא, שלא להינשא, להסדיר את מכלול העניינים הקשורים בחייהם המשותפים בהסכם. את ההסכם ניתן וצריך לערוך ביחד עם עורך דין הבקיא בתחום, ואפשר אף להביאו לאישור בערכאות על מנת להעניק לו משנה תוקף.

תפריט נגישות