תמונת נושא להסכם ממון

הסכם ממון והסכם לחיים משותפים

צמד המילים "הסכם ממון" יכול בהחלט לעורר תחושה לא נעימה. בין אם מדובר על הסכם ממון לפני חתונה שנערך בטרם הזוג יצעד לחופה, בין אם לפנינו הסכם ממון בין בעל ואישה שהחליטו, מסיבות כאלה ואחרות, לערוך מסמך כאמור (בשלב כזה או אחר של נישואיהם), ובין אם בני הזוג מעוניינים בהסכם לחיים משותפים בשל העדר כוונה להתחתן.

תהיה הסיבה אשר תהיה, הסכם ממון הוא מסמך משפטי שבו שני הצדדים מתחילים או ממשיכים את חייהם המשותפים תוך שהם לוקחים בחשבון שתיתכן גם פרידה בהמשך. זוגות יקרים, למרות ה"תחושה הלא נעימה" שמקופלת במילים "הסכם ממון", הניסיון המקצועי שלי, אשר מתבסס על ייצוג אין ספור לקוחות לאורך הדרך, מוכיח כי המציאות שונה בתכלית. לא אחת, הסכם הממון, הנחתם מבעוד מועד, דווקא הופך את חיי הנישואין ליציבים ואיתנים בהרבה.

מהו הסכם ממון וכיצד נערך ומאושר?

חשוב להדגיש כי למרות שמו המובהק המתכתב עם סוגיות ממוניות, הסכם ממון יכול לעסוק גם בהיבטים נוספים של החיים המשותפים. לדוגמה, מזונות ילדים, מזונות אישה, משמורת ילדים, זמני שהייה ועוד. כמו כן, לאור משקלו הרב של ההסכם כלפי בני הזוג (ולעתים גם כלפי ילדים ו/או צדדים נוספים), המחוקק קבע כי על ההסכם לעבור "ביקורת שיפוטית".

ככל שההסכם נערך בין בני זוג נשואים, חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, מחייב את הצדדים לערוך את ההסכם בכתב ולהביאו לאישור בפני בית דין דתי או בית המשפט לענייני משפחה. הערכאה השיפוטית תאשר את ההסכם אך ורק אם בית המשפט או בית הדין נוכחו לדעת שהוא נעשה בגמירות דעת וששני בני הזוג מבינים את השלכותיו ותוצאותיו. במידה שמדובר בהסכם ממון לפני נישואין, האישור יכול להיעשות גם בפני "רושם הנישואין" (חלף בית המשפט או בית הדין).

הדברים נכונים גם לגבי סעיפים הנוגעים לילדי בני הזוג. סעיפים אלה כפופים לאישור בית המשפט. מזונות בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959 ומשמורת לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962. החוקים הנ"ל קובעים כי בית המשפט יאשר הסכמי ממון עם הוראות הנוגעות לילדים רק לאחר שהוא נוכח כי ההסכם מקיים את עיקרון טובת הילד ושהוא יושב בכפיפה אחת עם הוראות החוק.

יש להבין כי בכל הנוגע לסוגיות רכושיות, בית המשפט לא ייכנס לנבכי ההסכם עד לפרטי פרטים. כפי שנאמר על ידי בית המשפט העליון, "ביהמ"ש מאשר כי ההסכם נכרת מרצון חופשי וכי בני הזוג מבינים את משמעויותיו, אולם אין ביהמ"ש נדרש לבירור תוכנם של הוראות ההסכם(ע"א 189/95‏, ההדגשות לא במקור). כלומר, בית המשפט בודק אם הצדדים מבינים את משמעויות ההסכם, אך אין זה מתפקידו לבחון את תוכן הדברים. למשל, בית המשפט לא יחליט אם סעיף מסוים בהסכם איננו צודק או בלתי ראוי.

לאחר שהסכם ממון אושר על ידי בית המשפט או בית הדין הדתי, תוקפו כתוקף פסק דין. דהיינו, מסמך משפטי מחייב אשר בני הזוג נדרשים להתנהל לפיו. עם זאת, בדומה לסוגיות אחרות הנוגעות לדיני משפחה, גם הסכם ממון ניתן "לפתוח" בעתיד בתנאים מסוימים. למשל, שינוי נסיבות מהותי או פגמים שהתגלו בכריתת ההסכם.

הסכם ממון – תעודת ביטוח

הסכם הממון הוא "תעודת ביטוח" המתייחסת למכלול רחב של תרחישים אשר יכולים לקרום עור וגידים אם וכאשר בני הזוג ייפרדו. מטרתו הינה לעגן את ההשלכות של הפרידה כך שיתאפשר לשני הצדדים להמשיך ולנהל זוגיות בריאה. מבלי להתמקד באופן שבו יוכלו להבטיח את האינטרסים הכלכליים שלהם אלמלא ההסכם, ולחשוש מפני פרידה לוחמנית.

הדרך לעריכת הסכם ממון

כעורכת דין העוסקת בדיני משפחה מזה כ-15 שנה, חשוב לי להדגיש לבני הזוג כי הסכם הממון הוא לא תולדה של משא ומתן תחרותי. קרי, משחק סכום-אפס בו אחד הצדדים מרוויח והשני מפסיד. ההפך המוחלט הוא הנכון.

הסכם ממון הוא תוצאה של דו-שיח מתמשך, דיאלוג פורה אם תרצו, המוליד משא ומתן המתקייים במטרה להגן על הצדדים בעת פרידה. כלי שיאפשר להם לחיות את חייהם המשותפים ברוגע ובשלווה, מתוך ידיעה שאם או כשחלילה ייאלצו להיפרד, כל אחד יודע מראש את המשך דרכו. יש בהסכם כדי לחסוך מכל אחד מבני הזוג את ה"מתח" לקראת הפרידה, ולהפיג חששות בדבר התכתשות כואבת ומתישה בערכאות המשפטיות.   

לאורך השנים הגיעו למשרדי זוגות בכל טווחי הגילאים במטרה לחתום על הסכם ממון: חלקם בחרו לחתום על הסכם ממון כבר בגיל צעיר טרם החתונה, במטרה לחסוך מבעוד מועד מחלוקות עתידיות. לדוגמה, מחלוקות בדבר נכסים שהביא כל צד טרם הנישואים, מתנות וירושות שעשויות להתקבל בבוא העת במהלך החיים המשותפים או היבטים של צבירת נכסי קריירה ועוד.

באותו האופן מגיעים אליי גם הרבה מאוד זוגות נשואים, שהחליטו מסיבותיהם הם, לערוך הסכם ממון לאחר שנישאו, וכן זוגות המתחילים את פרק ב' – ומבחינתם, לאחר שחוו כבר על בשרם הליך של גירושין, לרוב מורכב וקשה, במהלכו נאלצו לפרק את השיתוף בנכסים, חשוב להם מאוד להגן על רכושם. להעלות על הכתב בצורה ברורה ונהירה כי במידה ויחליטו להיפרד, כל הרכוש אשר נצבר על ידי מי מהם בעבר – יישאר שלו\שלה בלבד. בנוסף, אני עורכת לא אחת גם הסכמי ממון עבור זוגות אשר אין בכוונתם להינשא, ומעוניינים לערוך הסכם לחיים משותפים, אשר יעגן את הפרדת/שיתוף הרכוש ביניהם.

נוכח העובדה שהטיפול בנושא הסכמי הממון טומן בחובו רגישות של ממש, ההתייעצות עם עורך דין המתמחה בהסכמי ממון הופכת להכרח על מנת לא להותיר דבר ליד מקרה. מניסיוני, דווקא היכולת שלי להביא לשולחן את תמהיל הכלים המשלב גם את הידע המשפטי מחד – וגם את הכלים שרכשתי מתוקף היותי מגשרת מוסמכת מאידך – מסייע לזוגות רבים להגיע להסכמה אודות הסכם הממון במהירות. ללא משקעים אשר יעיבו על המשך הדרך.

תפריט נגישות